Trädgårdsdekorationer

Grusfontän Hozelock

21 L vattenbehållare med 3 planteringsfickor och en Cascade 700 fontänpump med transformator. Läs mer

Eldkorg Landmann 500 mm

Eldkorg Landmann 500 mm är en kombinerad grill och eldstad. Eldkorgen är tillverkad i lackerad plåt. Grillen har ett förkromat grillgaller med handtag som medföljer. Läs mer

Ljuslykta Berglund Prisma Electronic

Ljuslykta Berglund Prisma Electronic är vacker och stilfull i sin design och kombinerar en klassisk lykta med modern teknik. Ljuset ger ett behagligt och naturtroget sken, vilket regleras av en skymningssensor. Läs mer

Trädgårdsböcker

Beskärningsboken

Prydnadsväxter beskär man för att öka deras skönhetsvärde, fruktträd och bärbuskar för att de ska orka bära stora skördar och hålla sig friska i många år. Det här är boken som klart, tydligt och instruktivt beskriver hur man går tillväga. Läs mer

Kompost från hushåll, trädgård och latrin

Att anlägga en kompost blir med denna bok enkelt och avdramatiserat utan att det tummas på kunskapsnivån. Läs mer

Största trädgårdshjälpen om skadedjur och ogräs

Trädgården är en plats att njuta av. Så länge allt växer och frodas vill säga ... För plötsligt är det växter som slokar, frukt som möglar på träden, myror i rabatten och sniglar överallt. Det är kirskål bland perennerna, gräs i fogarna i stenbeläggningen och en gräsmatta som lyser gyllengul av maskrosor. Vad är det för fel? Och vad gör man åt det? Läs mer

Frösådd ett roligt sätt att tjuvstarta våren

I börja av året brukar fröleverantörerna ge ut sina nya frökataloger och butikerna börjar så smått få in årets frösorter. Använd januari till att botanisera bland alla spännande nyheter och gamla goda favoriter, planera och fundera vad du vill odla och var bästa växtplatsen kan tänkas vara. De flesta frösorter brukar passa att plantera runt mars-april men det finns vissa sorter såsom chili och pelargoner som man kan börja med redan i februari.

Val av såkärl

När du beställt eller köpt dina fröer är det dags att se över dina odlingsmöjligheter. Vill du odla i ett minidrivhus, sålådor eller vanlig små blomkrukor. Oavsett vad du väljer är det viktigt att kärlen du använder har avrinningshål i botten och är ordentligt rengjorda då frösådder är extremt känsliga för allehanda sjukdomar, mögel och skadedjur etc, vilket kan följa med krukorna om de inte skrubbats rent ordentligt från förra årets jord. Ta inte en för stor kruka från start utan håll dig till riktigt små planteringskärl. Rötterna blir nämligen starkare och mer kompakta i en mindre kruka och man skall helst inte byta förarens man ser att rötterna täcker botten/sidorna på krukan (vänd krukan och se om du kan se rötterna genom bevattningshållen alternativt lyft försiktigt upp hela jordklumpen så du ser sidor och botten). När du byter kruka så välj en som bara är någon storlek större än den förra dvs. byt hellre kruka flera gånger under plantans tillväxt än att ta en för stor direkt.

Tänk också på att alla frösådder mår bäst av att täckas. Färdiga förkultiverings alternativ kommer alltid med tillhörande lock, men annars är detta lätt fixat med lite gladpack (sätt gärna ett par små pinnar i jorden alt. låt plasten vila på namnbrickorna om du satt i såna för att hålla reda på dina sådder, så du får upp gladpacken en bit över odlingen..lite likt ett tält.) Alternativt använd gamla urtvättade genomskinliga vindruvs- paprika- lådor. De brukar passa perfekt som minväxt hus och går ofta att enkelt stänga med ett snäpp..eller också klipper du av locket och använder botten som skydd över dina planteringar. OBS! sådderna får aldrig tillslutas helt från luft utan det måste alltid komma in lite luft. Blir det kondens på insidan plasten/locket behöver du tillföra mer luft..lossa då plasten lite i nederkant så luft kan strömma in alternativt ta av plastlocket en stund eller vrid det något så det blir mer öppet över sådderna. Samma gäller när fröerna grott..då kan de behöva lite mer luft och allteftersom de växer kan du sedan helt sluta med täckning. Tänk också på att det är bra om du kan vattna dina fröer underifrån, ställ därför gärna sålådorna/krukorna på tex. avlånga underfat för blomsterlåder. Dessa brukar passa perfekt på fönster brädan, många sådder får plats och du kan nu enkelt hålla jorden lagom fuktig genom att vattna underifrån.

Sådd med gladpack täckning

Placering av sådden

A och O för de flesta frösorter är att de får tillräkligt med ljus samt rätt mängd vatten och värme. Det bästa är om du har ett fönster i söderläge men annars kan du komplettera med en växtlampa över dina sådder för att ge dem tillräkligt med ljus. Växtlampor (lampor med speciellt UV ljus i) finns oftast att köpa till vanliga lamphållare/spotlights så du måste inte investera i en helt ny lampa. Det funkar faktiskt i brist på annat även att använda en helt vanlig glödlampa, allt är bättre än en alltför mörk placering (förutsatt att frösorten inte är mörkgroende förståss, detta framgår isåfall på fröpåsen.) Många frösorter behöver också lite varmare (speciellt innan de gror, därefter skall de oftast ställas något svalare). Detta framgår på fröpåsen, men annars är en bra tumregel att utgå ifrån vart fröerna kommer i från. Ju varmare klimat växten härstammar ifrån desto varmare gro/växtläge. Det finns speciella sålådor med inbyggd undervärme men annars så brukar det funka fint att bara ställa sådderna på en fönsterbrädda över ett element. Man kan även ställa sådderna på badrumsgolvet eller någon annanstans där det finns golvvärme. Tänk bara på att isåfall flytta dem till en ljusare placering omedelbart när de börjar gro. OBS! För ljusgroende fröer så funkar inte detta om inte golvärmen har ett soligt läge förståss. Med ljusgroende fröer menas fröer som man endast lätt trycker fast på jordytan..dessa fröer vaknar av ljus och kan inte gro om de ställs för mörkt. När det gäller mörkgroende kan man istället hjälpa dessa genom att täcka dem med något mörkt tills de gror.

Val av jord

Olika fröer har olika behov av jord men de flesta sorter föredrar en inte altför näringsrik jord från start, såkallad såjord eller kaktus jord som den också kan kallas. Man kan ta vanlig jord också men den kan ibland vara för näringsrik så gödslet i den mer eller mindre fräter sönder de känsliga små plantornas rötter innan de hunnit härda sig lite. Så fort plantan sedan är tillräkligt stor att hantera är det dock viktigt att den flyttas över till mer näringsrik jord. En bra måttstock på detta brukar vara att de skall ha fått minst två bladpar dvs. inte de första paret med två blad som kommer utan nästa par som slår ut ovanför. Vill man slippa plantera om så fort är ett bra tips att man lägger vanlig blomsterjord i bottenhalvan av krukan och sedan lägger man såjord på resterande halvan. Det viktiga är att fröet får gro och börja växa så smått i såjorden (anpassa lite hur mycket andel såjord du kan ta beroende på hur djupt fröet skall planteras). När rötterna sedan blir tillräkligt starka/långa kommer de nå ner till den mer näringsrika jorden och du behöver inte plantera om direkt. Detta är bra då små plantor kan vara mycket känsliga/svåra att plantera om.

Ett annat mycket bra alternativ eller komplement till såjord är permakulit. Permakulit är ett lätt/smuligt material som dels håller fuktigheten jämnare i krukorna och dels reflekterar den ljus bättre vilket gör så fröerna gror bättre. Sen är den även helt fri från sjukdoms partiklar och mikroorganisationer vilket dessvärre kan förekomma i både såjord och vanlig blom/planteringsjord. Man kan använda perkulit på många sätt. Vill man använda såjord och/eller planteringjord enligt anvisning på fröpåsen kan man kort och gott bara ha permakuliten till att toppa med. Detta försvårar mögel och skadedjursangrepp samtidigt som den alltså håller fukten bättre och underlättar groningen. Alternativt så byter man helt ut såjorden mot permakulit. Grunda isåfall krukan med vanlig planteringsjord och anpassa mängden permakulit efter hur djupt fröet skall planteras. Om den exempelvis skall planteras på 0,5 cm djup så fyll upp med vanlig jord till strax under detta djup. Lägg på ett tunt lager permakulit placera fröet på permakuliten och fyll upp med permakulit ovanpå (i detta fall då alltså 0,5cm). Fröet får nu en steril och fin miljö att gro i och når sedan ner till den mer näringsrika jorden.

Sådd med vermakulit

Ett sista alternativ är att använda torvbricketter. Torvbricketter är extremt enkelt att använda och är du nybörjare på sådder så är detta ett bra första gångs val. Torvbricketer är kort och gott små platta brickor av torv som man innan plantering placerar på ett fat med vatten. Brickorna suger i sig vattnet och kommer svälla upp på höjden till små kruklika torn med en fördjupning i mitten. Det enda du behöver göra nu är att bara trycka ner fröet utifrån önskat planterings djup i fördjupningen i mitten. Sen är det klart. Det finns billiga små platslådor med lock som man kan placera sina torvbricketer på. Se till så du vattnar underifrån dvs. rakt i lådan och bara lufta locket enligt ovan om det blir kondens på det. När det är dags för omplantering tar du helt sonika bara hela torvbricketen och planterar ner i jorden. Enklare än så här blir det inte..även om man onekligen tappar en del av nöjet med själva planteringen.

Sådd med torvbricketter

Men oavsett vilken metod du väljer så är du nu reda att plantera dina fröer. Lycka till!Artikel skriven av Camilla

Vi använder cookies för att förhöja din användarupplevelse på denna webbplats. Läs mer   Godkänn