Trädgårdsdekorationer

Grusfontän Hozelock

21 L vattenbehållare med 3 planteringsfickor och en Cascade 700 fontänpump med transformator. Läs mer

Eldkorg Landmann 500 mm

Eldkorg Landmann 500 mm är en kombinerad grill och eldstad. Eldkorgen är tillverkad i lackerad plåt. Grillen har ett förkromat grillgaller med handtag som medföljer. Läs mer

Ljuslykta Berglund Prisma Electronic

Ljuslykta Berglund Prisma Electronic är vacker och stilfull i sin design och kombinerar en klassisk lykta med modern teknik. Ljuset ger ett behagligt och naturtroget sken, vilket regleras av en skymningssensor. Läs mer

Trädgårdsböcker

Beskärningsboken

Prydnadsväxter beskär man för att öka deras skönhetsvärde, fruktträd och bärbuskar för att de ska orka bära stora skördar och hålla sig friska i många år. Det här är boken som klart, tydligt och instruktivt beskriver hur man går tillväga. Läs mer

Kompost från hushåll, trädgård och latrin

Att anlägga en kompost blir med denna bok enkelt och avdramatiserat utan att det tummas på kunskapsnivån. Läs mer

Största trädgårdshjälpen om skadedjur och ogräs

Trädgården är en plats att njuta av. Så länge allt växer och frodas vill säga ... För plötsligt är det växter som slokar, frukt som möglar på träden, myror i rabatten och sniglar överallt. Det är kirskål bland perennerna, gräs i fogarna i stenbeläggningen och en gräsmatta som lyser gyllengul av maskrosor. Vad är det för fel? Och vad gör man åt det? Läs mer

Odla Chili

Chili är både enkelt och tacksamt att odla. Det allra effektivaste är faktiskt att kort och gott ta en chilifrukt du tycker smakar bra från ett vanligt varuhus. Passa på när du ändå hackar en chili till maten och bara spara några fröer i en liten äggkopp eller liknande.

Fröerna går att använda i princip omgående och fördelen med att använda färsk chili framför att köpa en fröpåse är att de färska fröna (med färska räknas även frukter du kanske haft torkade i några månader) har mycket större procentuell chans att gro plus att det går snabbt, redan inom en vecka brukar de första plantorna titta upp. Detta skall jämföras med köpta fröer som visserligen kan gro snabbt de också men ofta ligger grotiden på ca 20-30 dagar.

För den mer rutinerade chiliodlaren är det dock självklart roligare att välja ut och testa särskilda chilisorter från fröpåse, även om de ofta är lite kinkigare att driva upp. Jag själv älskar chili och odlar alltid både egna och några special "köpta" sorter. Visserligen kan man ju inte veta vilken sorts chili det är när man tar en från grönsaksdisken i varuhuset och dessutom är det inte säkert att det är samma sort nästa gång man köper sin chili. Men jag brukar göra så att när jag känner att det är en riktigt god chilisort jag fått hem från affären så provar jag och odlar på den och om den ger bra skörd, växer fint osv. så sparar jag bara några fröer från en av dessa plantors frukter. På så sätt vet man ju faktiskt att man får en god och bra sort och den känns lite som ens alldeles egna sort. Min äldsta chili är "återodlad" på detta sätt sedan 2004 och år efter år fortsätter dess fröer att generera snabbväxande plantor med rikligt med skörd. Ingen av de köpta fröer jag provar har kunnat mäta sig med detta.

Planteringen

Chili frön är ljusgroende, detta innebär att de inte skall täckas av jord utan de behöver ligga ytligt för att gro. Tryck därför endast lätt fast fröet på ytan och använd gärna såkallad vermakulit istället för såjord och/eller överst i sålådan/krukan och lägg fröet direkt på detta. Anledningen är att vermakulit reflekterar ljuset vilket är extra bra för ljusgroende fröer.

Såjord är speciell jord som inte innehåller så mycket näring som vanlig planteringsjord. Samma gäller vermakulit som är helt steril och en bra grogrund för fröer. Anledningen att man använder sådan såjord eller vermakulit är att vanlig jord kan vara lite för stark för den lilla plantans känsliga rötter. Men ofta så funkar ofta även helt vanlig jord i brist på annat. Försök att inte ta en jord med för mycket gödsel i bara. När plantan sedan utvecklat två par av bladpar, är det dags att plantera om den till vanligt jord, för då behöver den lite mer näring. Alternativet är att man lägger lite vanligt planteringsjord i botten på krukan. När rötterna är tillräkligt starka så har de nått ner till den mer näringsrika jorden och du behöver inte plantera om så fort.

Att lyckas med sådden

Även om chili är lättodlad så kan man misslyckas totalt om man missar några enkla men viktiga detaljer. Chilifrön formligen älskar värme och ljus. Så ställer man fröerna för kallt eller mörkt blir det heller inga plantor. Det bästa är om man kan ställa fröerna på ett riktigt varmt och ljust ställe såsom på en fönsterbräda ovanför ett element (ca 25 grader). Vetter fönstret mot norr eller om det är dåligt med ljusinsläpp kan man behöva komplettera med en lampa över. Glöm inte heller att täcka fröerna med genomskinlig plast ( plastbytta, plastpåse eller gladpack som du gör några lufthål i...använder du gladpack räcker det att lossa plasten lite i kanterna så luft kommer in). Det finns också en uppsjö av sålådor/miniväxthus med lock..allt från jätteenkla billiga plastlådor till riktigt avancerade miniväxthus med undervärme. Läs mer om att lyckas med frösådder här.

Så fort fröerna grott ställer man dem lite svalare (ca 20 grader) annars blir plantorna lätt lite för rangliga då de snabbt skjuter i höjden om de fortsätter stå lika varmt (jag brukar bara flytta sålådan lite på fönsterbrädan så den inte står helt över elementet längre). Man kan nu även börja lufta dem mer genom att göra större lufthåll eller tidvis låta dem stå utan lock för att slutligen ta av plasten helt.

När väl dina plantor börjar växa ordentligt är ett bra tips att ta bort de första fruktämnet dvs. när blommorna blommat över och det börjar bildas chilifrukter. Anledningen är att om plantan får frukt för tidigt så lägger den allt krut på frukterna vilket gör att den växer sämre och också i slutändan ger en mindre skörd. Chiliplantorna funkar jättebra att ha ute under sommaren, men tänk på att temperaturen inte bör gå under 15 grader, så vänta med att ta ut dem tills det blivit tillräkligt varmt och glöm inte flytta in dem innan temperaturen sjunker under 12 grader om du vill övervintra dem och/eller om inte alla chilifrukter hunnit mogna.

När/om växten står inne under blomningen är det viktigt att du själv leker "humla" med jämna mellanrum för att det skall bli några chilifrukter. Detta gör du enkelt genom att när du ser att blommorna har gult pollen i mitten, rör runt lite med fingret på blomman och gå sedan till nästa blomma och rör runt lite i mitten på den, gör så på alla och sedan tillbaka till den första så har du pollinerat dina blommor och kan räkna med frukter inom kort.

Lycka till med dina chiliplantor!Artikel skriven av Camilla

Vi använder cookies för att förhöja din användarupplevelse på denna webbplats. Läs mer   Godkänn